برخی تحقیقات نشان میدهد که طبع دانه چیا ممکن است به بهبود نسبت کلسترول «خوب» و «بد» در خون کمک کند. با این حال، تحقیقات بیشتری برای تأیید این موضوع ضروری است. این مقاله فواید سلامتی، محتوای تغذیهای و کاربرد دانه چیا را مورد بحث قرار میدهد.
دانه چیا با اب جوش
برای مصرف دانه چیا با آب جوش، کافی است یک قاشق غذاخوری دانه چیا را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و اجازه دهید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بماند تا دانهها متورم شوند. سپس میتوانید دانهها را با آب یا شیر مخلوط کرده و میل کنید.
دانه چیا با آب جوش یک نوشیدنی مغذی و سالم است که میتواند به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم گنجانده شود.
بررسی کامل طبع دانه چیا
به صورت کلی این گیاه طبعی سرد و تر دارد. این دانه با این ویژگی منبع بسیار عالی اسیدهای چرب امگا ۳ و اسیدهای چرب ضروری آلفا لینولنیک و اسید لینولئیک میباشد. علاوه بر آن این طبع دانه چیا سرشار از ویتامینهای E و B و A و D و همچنین مواد معدنی فیبر، آهن، کلسیم، پتاسیم و فسفر میباشد. به راحتی میتوانید از این منابع استفاده نمایید.
مقایسه طبع دانه چیا با سایر مواد غذایی
ماده غذایی | طبع | مزاج |
---|---|---|
دانه چیا | سرد و تر | بلغم |
بادام | گرم و خشک | سودا |
گردو | گرم و خشک | سودا |
پسته | گرم و تر | بلغم |
فندق | گرم و خشک | سودا |
تخمه آفتابگردان | گرم و تر | بلغم |
تخمه کدو | گرم و تر | بلغم |
کنجد | گرم و تر | بلغم |
دانه کتان | سرد و تر | بلغم |
عوارض جانبی دانه چیا
عارضه جانبی | توضیح |
---|---|
نفخ | دانه چیا حاوی فیبر زیادی است و مصرف بیش از حد آن می تواند باعث ایجاد نفخ شود. |
حساسیت | برخی افراد ممکن است به دانه چیا حساسیت داشته باشند. علائم حساسیت ممکن است شامل خارش، تورم و کهیر باشد. |
دانه چیا با آب گرم یا سرد
به راحتی میتوانید دانه چیا را مصرف کنید. بسته به طبع و ذائقه میتوانید از آب گرم و یا سرد استفاده نمایید. نکتهی مهم این است که برای استفاده نیاز دارید تا ۲۰ گرم از آن را در آب خیس کنید و سپس آن را میل نمایید.
موارد استفاده از دانه چیا بسیار متنوع است. به این صورت که میتوانید به صورت دانه چیا پخته شده یا خام نیز استفاده نمایید. به راحتی میتوانید دانه چیا را در ماست یا بلغور جو دوسر و یا کوفته ریخته و میل نمایید.
همچنین میتوانید پودر دانه چیا را تهیه نمایید و از آن در پخت پنکیک، کلوچه، نان و پاستا نیز استفاده نمایید.
همچنین برای افراد وگان نیز ترکیب دانه چیا با اب میتواند جایگزین تخم مرغ باشد. به این صورت که ۱ قاشق غذاخوری را با ۳ قاشق آب ترکیب کرده و منتظر بمانید تا با یکدیگر ترکیب شوند و بعد از آن میتوانید به راحتی در تهیه غذا آن را مصرف نمایید.
دانه چیا در آب جوش
برای تهیه دانه چیا در آب جوش، کافی است یک قاشق غذاخوری دانه چیا را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و بگذارید به مدت پنج دقیقه بماند تا دانه چیا ژلهای شود. سپس، میتوانید نوشیدنی را میل کنید.
دانه چیا در آب جوش منبع خوبی از فیبر، پروتئین، و آنتیاکسیدانها است. این نوشیدنی میتواند به بهبود هضم، کاهش وزن، و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند.
مزایای دانه چیا در آب جوش:
- منبع خوبی از فیبر است که میتواند به بهبود هضم کمک کند.
- منبع خوبی از پروتئین است که میتواند به کاهش وزن کمک کند.
- منبع خوبی از آنتیاکسیدانها است که میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند.
علائم حساسیت به دانه چیا
علائم حساسیت به دانه چیا ممکن است خفیف یا شدید باشد و ممکن است بلافاصله پس از مصرف دانه چیا یا چند ساعت یا چند روز بعد ظاهر شود. برخی از علائم شایع حساسیت به دانه چیا عبارتند از:
- راش پوستی
- خارش
- تورم
- سرفه
- گرفتگی بینی
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد معده
- اسهال
- مشکلات تنفسی
در موارد شدید، حساسیت به دانه چیا میتواند منجر به آنافیلاکسی شود که یک واکنش آلرژیک جدی است که میتواند تهدیدکننده زندگی باشد.
اگر فکر میکنید ممکن است به دانه چیا حساسیت داشته باشید، باید از مصرف آن اجتناب کنید.
راههای پیشگیری از حساسیت به دانه چیا:
- اگر سابقه حساسیت به سایر مواد غذایی دارید، قبل از مصرف دانه چیا با پزشک خود مشورت کنید.
- اگر برای اولین بار دانه چیا مصرف میکنید، ابتدا مقدار کمی از آن را مصرف کنید و به بدن خود زمان دهید تا واکنش نشان دهد.
- اگر پس از مصرف دانه چیا علائمی مانند راش پوستی، خارش، تورم، یا مشکلات تنفسی را تجربه کردید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
فواید دانه چیا
تحقیقات نشان میدهد که دانههای چیا دارای مزایای سلامتی زیر هستند:
دارای فیبر بالا
رژیم غذایی با فیبر کافی به جلوگیری از یبوست کمک میکند و دستگاه گوارش را سالم نگه میدارد، اما بسیاری از آمریکاییها به اندازه کافی غذا نمیخورند.
دانه چیا میتواند به افراد کمک کند تا نیازهای غذایی فیبر را برآورده کنند. یک وعده ۲۸ گرمی (گرم) یا ۲ ۱/۲ قاشق غذاخوری (قاشق غذاخوری)، کمتر از ۱۰ گرم منبع فیبر مورد اعتماد را فراهم میکند. توصیه روزانه برای بزرگسالان ۲۵ تا ۳۰ گرم است، بنابراین یک وعده دانه چیا میتواند ۳۰ درصد از این مقدار را برآورده کند.
- کمک به کاهش وزن
علاوه بر کمک به سلامت دستگاه گوارش، فیبر ممکن است به افراد کمک کند برای مدت طولانیتری احساس سیری کنند. این میتواند غذاهای پر فیبر را برای کسانی که سعی در رسیدن به وزن متوسط دارند مفید کند.
با این حال، شواهد کمی برای حمایت از این ادعا وجود دارد که دانههای چیا به طور خاص میتوانند باعث کاهش وزن شوند. یک بررسی قدیمیتر در سال ۲۰۱۱ به این نتیجه رسید که دادههای محدودی برای نشان دادن این موضوع وجود دارد، اما یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۱۴ با شرکت ۲۶ نفر نشان داد که دانههای چیا کاهش وزن را در مقایسه با دارونما بهبود نمیبخشد.
تحقیقات قویتری برای تعیین اینکه آیا دانههای چیا مخصوصاً برای رسیدن به وزن متوسط مفید هستند، ضروری است.
- کمک به افزایش کلسترول HDL
بررسی ۱۰ کارآزمایی بالینی در سال ۲۰۲۱ نشان داد که دانههای چیا میزان کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) را افزایش داده و کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) را کاهش میدهند. کلسترول HDL همچنین به عنوان کلسترول «خوب» شناخته میشود، در حالی که LDL به عنوان کلسترول «بد» شناخته میشود.
نویسندگان به این نتیجه رسیدند که دانههای چیا اثر محافظتی بر تعادل لیپیدهای خون و اثر خنثی یا مفید بر سایر نشانگرهای سلامت قلب و عروق دارند.
این یافتهها ممکن است به این معنی باشد که دانههای چیا میتوانند مکمل خوبی برای رژیم غذایی کسانی باشند که میخواهند کلسترول LDL را کاهش دهند یا کلسترول HDL را افزایش دهند. با این حال، توجه به این نکته ضروری است که هیچ غذایی نمیتواند کلسترول بالا را درمان کند.
- کمک به کاهش فشار قند خون
یک مطالعه بسیار کوچک در سال ۲۰۱۷ با مشارکت ۱۵ شرکتکننده نشان داد که در مقایسه با دانههای کتان، دانههای چیا سرعت ترشح گلوکز را در بدن کاهش میدهند و افزایش قند خون پس از خوردن کربوهیدراتها را کاهش میدهند.
این میتواند برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ مفید باشد، اما هیچ مطالعهای وجود ندارد که به طور خاص ثابت کند دانه چیا میتواند به مدیریت سطح قند خون در افراد مبتلا به این بیماری کمک کند.
- سرشار از امگا ۳ و امگا ۶
دانه چیا در هر وعده حاوی ۶.۷۲ گرم اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه (PUFAs) است. این شامل امگا ۳ و امگا ۶ میشود.
محققان هنوز در حال یادگیری چگونگی تأثیر PUFA بر سلامت هستند، اما بررسی ۸۶ کارآزمایی بالینی در سال ۲۰۲۰ نشان داد که مصرف بیشتر امگا ۳ میتواند خطر حملات قلبی و عوامل خطر مرتبط با آن را کاهش دهد. این ممکن است به این معنی باشد که دانههای چیا مکمل خوبی برای یک رژیم غذایی سالم برای قلب هستند.
با این حال، نویسندگان تأکید کردند که شواهد فقط کیفیت پایین تا متوسط دارند. هیچ مطالعهای ثابت نکرده است که مصرف دانه چیا به طور خاص میتواند احتمال بیماری قلبی را کاهش دهد.
مصلح دانه چیا چیست
برخی از مصلحهای دانه چیا عبارتند از:
- آب : دانه چیا را قبل از مصرف با آب یا آبمیوه خیس کنید. این کار باعث میشود که دانه چیا نرم شود و راحتتر هضم شود.
- عسل : افزودن عسل به دانه چیا میتواند به کاهش حالت چسبناک آن کمک کند.
- دارچین : دارچین یک ادویه گرم است که میتواند به بهبود هضم کمک کند.
- زنجبیل : زنجبیل یک ادویه ضد التهابی است که میتواند به کاهش نفخ و ناراحتی معده کمک کند.
- لیمو : لیمو یک منبع عالی از ویتامین C است که میتواند به هضم کمک کند.
علاوه بر این، مصرف دانه چیا به مقدار کم میتواند به کاهش مشکلات گوارشی کمک کند. توصیه میشود که روزانه ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری دانه چیا مصرف کنید.
در اینجا چند نکته برای مصرف دانه چیا آورده شده است:
- دانه چیا را قبل از مصرف با آب یا آبمیوه خیس کنید.
- دانه چیا را به غذاهای دیگر اضافه کنید تا به طور یکنواخت توزیع شود.
- دانه چیا را به صورت خام مصرف نکنید.
اگر پس از مصرف دانه چیا دچار مشکلات گوارشی شدید، مصرف آن را قطع کنید و با پزشک خود مشورت کنید.